کانادا کشوری چند فرهنگی با طیف وسیعی از نژادها، قومیت ها و مذاهب مختلف به عنوان کشوری با تنوع فرهنگی بالا در دنیا شناخته می شود.
این تنوع ناشی از قرنها مهاجرت به این کشور است. کشور کانادا حتی یک سیاست ملی چند فرهنگی را اتخاذ کرده است که بر طبق آن دولت را مکلف کرده تا حقوق و آزادی فرهنگی همهی شهروندان را حمایت و به آن احترام بگذارد. کاناداییها به تنوع و چند فرهنگی بودن خود افتخار میکنند و آن را یک عامل قوت و ثروت برای جامعه ی خود میدانند.
آنچه در این مقاله به آن پرداخته ایم:
تاریخچه چند فرهنگی شدن کانادا
سیاست چند فرهنگی شدن کانادا در اواخر دهه ۱۹۶۰ به عنوان پاسخی به تقاضای فزاینده کبکی های فرانسوی زبان برای به رسمیت شناختن زبان و فرهنگ و همچنین افزایش حضور مهاجران از کشورهای غیر اروپایی روی کار آمد.
این سیاست به طور رسمی توسط نخست وزیر پیر ترودو در سال ۱۹۷۱ به عنوان “سیاست چندفرهنگ گرایی در غالب دو زبانه شدن” معرفی شد که بر طبق آن میراث فرهنگی همه کانادایی ها محترم شمرده شود و در عین حال یکی از دو زبان به عنوان زبان رسمی معرفی شود.
همچنین وسعت بسیار زیاد کانادا این کشور را با کمبود نیروی کار نسبت به جمعیت مواجه کرده است؛ به همین جهت این کشور از نیروی کار خارجی و صدور ویزای کاری کانادا به شدت استقبال می کند.
از آن زمان، سیاست چندفرهنگی کانادا تکامل و گسترش یافت. این سیاست شامل برنامهها و ابتکارات مختلفی میشود که از مشارکت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی اقلیتهای قومی فرهنگی و همچنین گفتوگوی میان فرهنگی با دیگر کاناداییها حمایت میکند.
کانادا همچنین قوانینی را وضع کرده است که از حقوق افراد و گروه ها در برابر تبعیض و جرایم ناشی از خشم بر اساس نژاد، قومیت، مذهب یا فرهنگ محافظت می کند. علاوه بر این کانادا از مهاجرت خارجیان به خوبی حمایت کرده که نتیجه آن گوناگونی جمعیت و رشد اقتصادی شده است. طبق سرشماری سال ۲۰۱۶، ۲۲٫۳ درصد از کانادایی ها متولد خارج بودند و ۲۱٫۹ درصد متعلق به یک اقلیت خاص.
البته باید گفت سیاست چندفرهنگی کانادا بدون چالش یا انتقاد نبوده است. برخی از استدلال ها می گوید که این امر باعث ایجاد چندپارگی قومی، تضعیف هویت ملی یا تضعیف انسجام اجتماعی میشود.
با این وجود، سیاست چندفرهنگی کانادا نیز توسط بسیاری از کشورها و سازمانهای بینالمللی به عنوان الگویی برای تنوع فرهنگی تقلید شده است. سیاست چندفرهنگی کانادا منعکس کننده تاریخی غنی است که از تازه واردان استقبال می کند و به تفاوت ها احترام می گذارد.
مزایا و معایب چند فرهنگی بودن کانادا
البته زمانی که این سیاست در پیش گرفته شد با ریسک و تفکراتی همراه بود. تبدیل یک جامعه یکپارچه به جامعی متنوع اقدامی ریسک پذیر و شاید نشدنی به نظر می رسید. اما با مدیریت به جا و اصولی دولت این اتفاق به خوبی رقم خورد. چندفرهنگی بودن کانادا دارای مزایا و معایبی است از جمله موارد زیر:
مزایای چند فرهنگی بودن کانادا
- چندفرهنگی بودن حس تعلق و هویت را در میان گروه های فرهنگی مختلف جامعه پرورش می دهد که ادغام آنها باعث ایجاد یک زبان واحد می شود.
- جامعه ی چندفرهنگی زندگی اجتماعی و اقتصادی کانادا را با تبادل و تشویق رونق بخشیده است.
- یک جامعه چندفرهنگی از حقوق وحیثیت افراد و گروه ها در برابر تبعیض و نفرت بر اساس نژاد، قومیت، مذهب یا فرهنگ محافظت می کند.
- چندفرهنگی بودن کانادا را به عنوان مدل و الگویی در دنیا برای سایر کشورها تبدیل کرده است.
معایب چند فرهنگی بودن کانادا
- در یک کشور چندفرهنگی مخالفت برخی از افراد جامعه را شاهد هستیم که به دلیل ترس ازهم پاشیدگی وحدت ملی و یا هویت و انسجام جامعه رخ می دهد. همچنین این گروه نگران ارجحیت برخی از اقوام و گروه ها بر دیگری هستند.
- یک کشور چندفرهنگی به نابرابریهای ساختاری و موانعی که بر برخی تفاوت های نژادی و به حاشیه رانده شده مانند بومیان، پناهندگان، یا مهاجران کمدرآمد تأثیر میگذارد توجه کافی نمیکند.
- ایجاد تعارضات و تضادهای فرهنگی و مذهبی بین گروههای مختلف ممکن است خارج از کنترل دولت باشد
- طبیعتا دولت برای همسان سازی و حمایت از چندفرهنگی متحمل هزینه هایی می شود
البته این معایب نمیتوانند منافع و فواید چندفرهنگی بودن کانادا را تحت تأثیر قرار دهند. کانادا بهعنوان یک کشور چندفرهنگی، سعی دارد با رعایت حقوق و آزادی فرهنگی همهٔ شهروندان، جامعهای صلحآمیز، پویا و پذیرا را ایجاد کند.
تاثیر چند فرهنگی بودن بر بخش های مختلف جامعه
چندفرهنگی بودن کانادا بر آموزش و مراقبت های بهداشتی در این کشور به طرق مختلف تأثیر می گذارد:
تحصیلات
در یک کشور چندفرهنگی توسعه برنامههای درسی و آموزشی را شاهد هستیم که باعث انعکاس تجربیات و دیدگاههای دانشآموزان و احترام به انها می شود.
جامعه چندفرهنگی کانادا از ارائه خدمات زبان و اسکان برای دانش آموزان تازه وارد و خانواده های آنها و همچنین ارتقای گفتگو و تفاهم بین فرهنگی بین دانش آموزان و کارکنان حمایت می کند.
چندفرهنگی بودن کانادا باعث به چالش کشیدن نژادپرستی و تبعیض سیستماتیک که بر نتایج و فرصتهای آموزشی برخی از دانشآموزان اثرگذار بوده است می شود.
مراقبت های بهداشتی
در یک جامعه چندفرهنگی، خدمات بهداشتی درمانی شایسته و پاسخگو که نیازها و ترجیحات بیماران با فرهنگ های مختلف را برآورده می کند تقویت می شود.
جامعه چندفرهنگی کانادا جذب و نگهداری نیروی کار و مراقبت های بهداشتی متنوعی را تسهیل می کند که منعکس کننده جمعیتی است که به آن خدمات می دهد و می تواند مراقبت های ایمن و مناسب از نظر فرهنگی ارائه دهد.
در هر صورت مهاجرت به کانادا چه از طریق مهاجرت تحصیلی به کانادا، مهاجرت کاری به کانادا و یا از طریق اکسپرس اینتری موقعیتی بی نظیر برای حضور و زندگی در کشوری چند فرهنگی است.
فرم مشاوره رایگان قصران گروپ
|